Joan Monegal és llicenciat en dret per la Universitat de Barcelona (1986).

En acabar els estudis, va ingressar en l’Administració de Justícia andorrana, actuant com a secretari judicial de la Batllia Episcopal i del Tribunal Superior de la Mitra.

L’any 1993 va ser nomenat batlle (jutge) del Principat d’Andorra, i va ser assignat a la Secció Civil de la Batllia (jutjats). Més endavant va assumir funcions en l’àmbit penal i va finalitzar la carrera judicial com a magistrat del Tribunal de Corts.

L’any 1997 funda la seva firma d’advocats a Andorra, on exerceix en l’actualitat com a lletrat especialista en els àmbits civil i administratiu.

Al llarg de la seva dilatada trajectòria professional, ha tingut l’oportunitat d’assessorar institucions de prestigi reconegut a Andorra, com ara la CASS (Caixa Andorrana de Seguretat Social), l’actual Autoritat Financera d’Andorra (AFA) o el mateix Govern andorrà.

L’any 2001 va ser nomenat conseller general (diputat) al Parlament andorrà, càrrec que va exercir fins a l’any 2005.

És també membre de la Comissió Legislativa d’Ordenació Territorial i de la Comissió d’Interior de Justícia, a més de membre del Grup Parlamentari Mixt a l’OSCE (Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa) i vicepresident de la Comissió Legislativa de Política Territorial i Urbanisme.

És, així mateix, autor de diverses publicacions i, en particular, de l’obra Alternatives per al futur d’Andorra (2000).

Actualment és membre del Ple del TAPA.

Idiomes: català, castellà, anglès i francès.