Categoría

Publicado

Periòdic d’Andorra

Compatir

El tribunal d’arbitratge, en marxa a inicis del 2021

El_periòdic_tapa_2021

Actualment l’organisme desenvolupa tasques de consolidació relacionades sobretot amb l’àmbit tecnològic i la traducció

El Tribunal d’Arbitratge del Principat d’Andorra (TAPA) es posarà en marxa, segons les previsions, a principis de l’any vinent. Així ho va explicar el secretari general de l’organisme, Juan Pablo Correa a EL PERIÒDIC. El mateix, en concret va apuntar que «en aquests moments, la consolidació del TAPA la tenim molt avançada malgrat la pandèmia de la Covid-19, que no ens ha posat les coses fàcils. Tot i que la crisi sanitària i econòmica ens ha fet retardar una mica algunes tasques, estem avançant moltíssim en tots els fronts».

En aquest sentit, Correa va apuntar que actualment la tasca que es desenvolupa per tal de formalitzar l’organisme i poder-lo posar en funcionament de manera definitiva és construir la pàgina web i tot el sistema informàtic que la complementa, i elaborar les traduccions «en els idiomes principals a partir dels quals des del TAPA ens volem vendre al món: el català, el castellà, el francès i l’anglès». El secretari general també va explicar que tant els estatuts com el reglament a partir dels quals es desenvoluparà la tasca de resolució de conflictes «ja estan aprovats». Així, Correa va considerar que per a la implementació definitiva del TAPA, «jo calculo que el primer trimestre de l’any vinent estarem operatius» i va opinar que «com més aviat ens posem en funcionament, millor»

Formalització del tribunal

El passat mes de juliol, es va formalitzar, per via notarial, la constitució del Tribunal d’Arbitratge del Principat d’Andorra. A l’acte formal hi va participar la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS) i el Col·legi d’Advocats d’Andorra com a impulsors i fundadors del projecte. Durant l’acte de presentació de l’avenç esmentat, els mateixos van informar que el nou servei d’arbitratge tindrà personalitat jurídica pròpia, autonomia patrimonial i financera, plena independència de poders públics i, en concret, de l’Administració general i dels organismes que la componen i queda sotmès a l’ordenament jurídic internacional. L’objectiu és que l’organisme esdevingui un centre neuràlgic de l’arbitratge internacional tenint en compte la neutralitat històrica del país, la situació geogràfica, la tradició comercial i la solidesa del sector financer.

Relacionado