Categoría

Publicado

Diari d'Andorra

Compatir

Andorra vol ser una referència en arbitratge

Diari_andorra_referència_arbitratge

Es crea el Tribunal d’Arbitratge, impulsat per la Cambra de Comerç i el Col·legi d’Advocats

El Tribunal d’Arbitratge del Principat d’Andorra (TAPA) ja és una realitat. Així ho van signar ahir, davant de notari, les dues institucions que el van impulsar, la Cambra de Comerç i el Col·legi d’Advocats. La persona escollida per presidir la nova entitat és el jurista Pierre Raoul-Duval, mentre que la secretaria general recaurà en el doctor en dret per la Universitat de Barcelona Juan Pablo Correa. Duval en la seva exposició va apuntar que “l’ambició és ser un referent de modernitat i estar a l’altura tant d’arbitratges interns com internacionals”. Precisament aquest punt, el de la internacionalitat, el va refermar el secretari general, Juan Pablo Correa, que va afirmar que “el TAPA ha de ser un reflex del Principat d’Andorra al món; un país decididament neutral”.

Prèviament, van prendre la paraula Jordi Daban com a representant de la Cambra de Comerç i Miquel Bellera com a representant del Col·legi
d’Advocats, ambdós integrants del Tribunal d’Arbitratge del Principat d’Andorra. En aquest sentit, Bellera va destacar que la creació del TAPA “va lligada a la història d’Andorra; que ja des dels primers Pariatges, que ja van ser un arbitratge, va mostrar una manera de fer. I ara el que volem és consolidar-la”. I va afegir que defensa la idoneïtat de la creació d’aquest organisme al país, basat en els principis de neutralitat, iniciativa comercial, l’obertura econòmica i la seva tradició jurídica. Bellera va redundar que el Tribunal d’Arbitratge venia a “complementar les estructures existents” i que pretenien que pogués arribar a ser “un referent a nivell internacional”.

Sobre el seu àmbit d’aplicació, es va exposar que la voluntat és poder dirimir en “conflictes civils i mercantils” deixant fora qualsevol tipus de confrontació de caire polític. Així ho va confirmar Juan Pablo Correa, que va recordar que “l’arbitratge és la primera mesura de resolució de conflictes, fins que els estats en van adquirir el monopoli mitjançant la creació dels seus tribunals”. Correa també va dir que el TAPA podria ser un impuls per al “turisme de luxe”, ja que va afirmar que “portarà advocats, directius d’empreses, àrbitres… només a París hi ha un informe que recull que el seu Tribunal d’Arbitratge genera uns 400 milions d’euros. I aquest punt també s’ha de valorar”.

El següent pas que caldrà que es faci des de l’acabat de crear tribunal serà la redacció d’un reglament. Així ho va confirmar el president, Pierre Raoul-Duval, que va afirmar que”el reglament del TAPA preveu un rol principal en el món de l’arbitratge i del Consell Arbitral, designat pel ple, que garantirà la seva fidel aplicació”. En aquest mateix sentit es va manifestar el secretari general, que va explicar que “hem elaborat precisament uns estatuts i un projecte de reglament, que esperem que vegi la llum molt aviat, que han de permetre que totes les parts implicades sentin que Andorra i el TAPA és casa seva, en termes de neutralitat, independència i imparcialitat, però també de qualitat i internacionalitat”. En relació amb els motius que van portar la Cambra i el col·legi a l’elecció de Duval per a la presidència i Correa per a la secretaria general, Miquel Bellera va indicar que “són dues persones de reconegut prestigi internacional i que han estat vinculades amb el món de l’arbitratge de conflictes”. I sobre el fet que cap dels dos fos andorrà, Bellera va indicar que “si volem que el tribunal tingui un prestigi internacional l’única recepta és comptar amb experts de primer nivell”.

Relacionado